V Grécku vypísali odmenu štyri milióny za zatknutie teroristov

22.01.2014 Celý región

Atény (TASR) - Grécka vláda dnes oznámila, že za informácie vedúce k vypátraniu troch gréckych teroristov na úteku vyplatí odmenu štyri milióny eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Vláda má záujem o akékoľvek informácie o Christodulosovi Xyrosovi, členovi najnebezpečnejšej gréckej teroristickej skupiny 17. novembra, ktorý utiekol tento mesiac počas týždňovej priepustky z väzenia, uviedol minister verejného poriadku Nikos Dendias.

Odmena sa týka aj informácií vedúcich k zatknutiu Nikosa Maziotisa a Panajoty Rupovej, ako ich prípadných komplicov, hľadaných za nedávne vraždy dvoch členov krajne pravicovej strany Zlatý úsvit.

"Boj proti terorizmu je nesmiernou výzvou pre krajinu," povedal Dendias s presvedčením, že polícia "uspeje".

Polícia spustila celoštátne pátranie po Xyrosovi (52), ktorého odsúdili na šesť doživotí za politické vraždy a bombové útoky. "Zabijak" organizácie 17. novembra sa objavil na videonahrávke, ktorú v pondelok zverejnili na internete a ktorej hrozí ďalšími ozbrojenými útokmi, obviňujúc vládu z finančnej krízy v krajine.

Ľavicová teroristická organizácia 17. novembra (17N) v rokoch 1975-2000 zavraždila v Grécku 23 ľudí pri 103 útokoch, namierených okrem gréckych na americké, britské a turecké ciele. Vznikla v roku 1975 a údajne ju rozpustili v roku 2002, v období bezpečnostných operácií úradov pred blížiacimi sa olympijskými hrami v Aténach v roku 2004. Okrem Xyrosa odsúdili na doživotie alebo dlhoročné tresty aj jeho dvoch bratov a ďalších najmenej 12 členov skupiny.
 

Vyberte región